معرفی کشورهای عرب زبان | سوریه
سلسله مطالب معرفی کشور های عرب زبان، به سوریه رسید. در این مطلب نیز به صورت مفصل به معرفی کشور عربی زبان سوریه خواهیم پرداخت. درباره تاریخچه این کشور عربی سخن خواهیم گفت. و مکان های دیدنی آن را به شما می شناسانیم.
جمعیت و موقعیت سوریه
سوریه، کشوری که ۱۸۵ کیلومتر مربع مساحت دارد و از نظر بزرگی، جز 100 کشور با وسعت دنیاست. این سرزمین، در جنوب غربی آسیا واقع است. از نظر مکانی نیز، در موقعیتی قرار گرفته است که با دریای مدیترانه همسایه می باشد. در شمال این کشور ترکیه، در شرق و جنوب شرقی عراق و در سمت جنوب این کشور اردن قرار دارد. کوه های لبنان شرقی، مهم ترین ارتفاعات و بلندی های این کشور محسوب می شوند. بخش عظیمی از مساحت این سرزمین را بیابان ها پوشانده اند. اما جلگه ها نیز در قسمت جنوب غربی و در کناره ها قرار دارند. نام قدیمی این کشور برای بسیاری از افراد آشناست. در گذشته نام قدیم این کشور، سرزمین شام بوده است.
نام کنونی آن را نیز، افراد فرانسوی نهاده اند. انتخاب این اسم، به تاریخچه این سرزمین در گذشته و آشوریان باستانی باز می گردد. اعراب این منطقه، حدوداً ۶۹ درصد از جمعیت آن را تشکیل دادهاند. اما کردها و سریانی ها نیز، با جمعیتی حدود ۲۰ درصد در این سرزمین ساکن هستند. بخش بسیار کمی از جمعیت را نیز ارامنه، ترکها، یهودیان و سایرین تشکیل می دهند. زبان رسمی مردم این سرزمین، عربی است. قوم عرب این کشور، به یکی از لهجه های بسیار زیبای زبان عربی، به نام “لهجه سوری یا شامی” تکلم می کنند. امروزه لهجه شامی در میان مردم ایران، بسیار پرطرفدار است. عمده کسانی که به این لهجه علاقه مند هستند، معمولاً عاشقان حضرت زینب هستند و یا در سوریه شاغل و مقیم این کشورند.
تاریخچه
در زمانهای قدیم، سرزمین شام را کشورهای مانند: سوریه، اردن، لبنان، فلسطین تشکیل میدادهاند. سابقه این کشور بسیار طولانی است و محققان قدمت حدود ۵ هزار سال را برای آن تخمین زده اند. سرزمین شام در گذشته، دارای تمدن و فرهنگ بسیار ارزشمندی بوده است که اکنون نیز آثاری از آن فرهنگ و تمدن باقی مانده است. قبل از اینکه مسلمانان بر این کشور تسلط یابند، اقوام گوناگونی مانند: سامی، آرامی، مصری، آشوری، یونانی، رومی، ایرانی و … بر آن تسلط داشتند یا اینکه این سرزمین را مورد حمله خود قرار دادهاند. در سال ۵۳۹ پ.م ، کوروش هخامنشی توانست امپراتوری بابل را که در این کشور حکومت می کردند، شکست داده و این سرزمین را به مناطق شاهنشاهی خود پیوست دهد.
در سال ۶۳ پ.م، آخرین فرمانروای سلوکی توسط جمهوری روم، شکست خورد. بدین ترتیب این سرزمین، به کشور رم پیوست. پس از حکومت اروپاییان بر این کشور، سرانجام در قرن اول هجری، خالد بن ولید توانست این کشور را به تصرف خود در آورد. گفته میشود، در قرن شانزدهم هجری قمری سرانجام این سرزمین به وسیله سپاه اسلام دارای فرهنگ دینی اسلامی جدیدی شد. که توانست بر تمدن های چندین سده قبل، غلبه یابد. سرانجام، این کشور توانست در سال 1946، استقلال کامل خود را به دست آورد و در قالب یک کشور مستقل، فعالیت کند.
درباره شهر دمشق
پایتخت کشور سوریه، شهر دمشق می باشد. این شهر را “دروازه تاریخ” نامیدهاند. زیرا، جزو با قدمت ترین شهرهای دنیا محسوب میشود. این منطقه، قدمتی بین 8 تا 10 هزار سال قبل از میلاد دارد. نکته جالب توجه این است که انسان ها، از آن زمان تاکنون در این سرزمین ساکن بودهاند. به همین دلیل، به این شهر “اولین پایتخت دنیا” نیز می گویند. شهر دمشق، همواره نظاره گر پیدایش و گسترش فرهنگ ها و تمدن های بشری بوده است که از سمت مشرق کره زمین قد علم کرده اند. همچنین دمشق، در دوره های مختلف حکومت پادشاهان و اقوام گوناگون به عنوان پایتخت و مرکز حکومت بوده است. در سال ۶۳۶ میلادی نیز، به عنوان پایتخت جهان اسلام برگزیده شد.
پس از به دست آوردن این موفقیت بزرگ، این شهر در مدت زمان بسیار کوتاهی توانست مرکز خلافت سلسله امویان باشد و در این دوره به اوج شکوفایی خود برسد. امپراتوری امویان از کوه های پیرنه در قاره اروپا تا قاره آسیا میانه گسترش پیدا کرد. حتی وسعت آن، به مرزهای کشور چین نیز رسید. به همین دلیل این سلسله، توانست بزرگترین دولت اسلامی در تاریخ را به وجود بیاورد. با بررسی تاریخچه شهر دمشق، به این نتیجه خواهیم رسید که در طول هزاران سال، این شهر پایتخت بوده است.
از این طریق نیز توانسته است، فرهنگ، هنر و دستاوردهای اقوام مختلفی را در خود جای دهد. همچنین، مردان و زنان بزرگی که تاریخ نگار، اندیشمند، شاعر، بزرگ دینی، ستاره شناس و حتی تعدادی از پیامبران، از این شهر برخاسته اند. به دلیل دارا بودن این ویژگی های ارزشمند، شهر دمشق سوریه توانست در سال ۲۰۰۸، به عنوان “پایتخت فرهنگی کشورهای جهان عرب” برگزیده شود.
مکان های مشهور دمشق
حرم حضرت زینب (سلام الله علیها) در شهر دمشق سوریه واقع شده است و جزو مکان های زیارتی مهم مسلمانان محسوب می شود. مکان کنونی که حرم حضرت زینب در آن قرار گرفته است، “زینبیه” نام دارد. اما در گذشته با نام راویه، مشهور بوده است. گلدسته های این مسجد، بسیار مرتفع است و جزو مناره های کاملا پوشیده شده کاشی معرق، به حساب میآید. کاشی کاری این بنای ارزشمند را، مرحوم استاد علی پنجه پور به سبک اصفهانی و در مدت ۱۰ سال انجام داده است.
از دیگر مکان های تاریخی شهر دمشق، می توان به مسجد جامع اموی اشاره کرد. این بنا، در زمان خلفای سلسله امویان ساخته شده است. معماری این مسجد، برگرفته از سبک بیزانسی در آن دوران بوده است. مقام اولیای بزرگ خدا مانند: حضرت خضر، هود، یحیی و امام سجاد، در این مکان بسیار معروف می باشد. همچنین خطبه امام سجاد پس از واقعه کربلا نیز، در این مسجد خوانده شده است. یکی از مکان های تفریحی و تجاری این کشور، بازار حمیدیه دمشق می باشد که بسیار قدیمی و مشهور است. طول این بازار حدود ۶۰۰ متر و عرض آن ۱۵ متر تخمین زده شده است همچنین رود فرات نیز از مهمترین رود های این سرزمین به شمار میرود که که از کشور ترکیه، وارد قسمت های شمالی آن میشود.
مکان های دیدنی
از مکان های دیدنی کشور سوریه، می توان به شهر رومی پالمیرا اشاره کرد. در این شهر ویرانه های تاریخی از زمان سلسله های رومی بر جای مانده است. و باعث شده است که این شهر به “مروارید صحرا” معروف شود. شهر پالمیرا، در استان حمص و حدود ۲۱۰ کیلومتری دمشق قرار گرفته است. این شهر، جزو قدیمی ترین و کهن ترین شهر هایی محسوب میشود که به دست بشر ساخته شده است. طبق داستان ها و افسانه ها، سازنده آن را، سلطان نبی معرفی کردهاند. از زمان حکومت حضرت سلیمان، شهر پالمیرا بارها مورد خرابی قرار گرفت و اما مجدد بازسازی شد. شهر باستانی “بصری” از دیگر مناطق دیدنی این سرزمین است که در فاصله ۱۸۰ کیلومتری از شهر دمشق قرار گرفته است.
درگذشته بصری، مرکز استان عربیا امپراطوری روم بوده است. همچنین این شهر، یکی از ارزشمندترین توقف گاه ها بر سر راه کاروان هایی بوده است که عازم مکه بودند. ” تئاتر رومی” از مهمترین بناهای تاریخی شهر بصری است که قدمت آن به سده ۲ میلادی باز می گردد. از دیگر مکان های تاریخی این کشور، می توان به شهر حمص اشاره کرد. این شهر، در دوران باستان “امسا” نام داشت. امروزه این شهر تاریخی، مرکز استان حمص می باشد و سومین شهر بزرگ کشور محسوب می شود که در غرب این سرزمین واقع شده است.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید.
سیده سحر حسینی مقدم
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.