آموزش عربی را از کجا آغاز کنیم؟
زبان عربی، به دلایل متفاوتی با فرهنگ کشور ما عجین شده است. اصلی ترین علت این امر این است که عربی، زبان دین اسلام است. دین رسمی مردم ایران، باعث می شود که به هرشکلی ما با این زبان سروکار داشته باشیم. آموزش عربی جهت خواندن قرآن کریم، احادیث و روایات در ایران بیشترین تقاضا را دارد. علاوه بر این، هرساله مسافران عرب زبان بسیاری از کشورهای عربی خاورمیانه به ایران سفر می کنند. آموزش زبان عربی برای افرادی که به هرشکلی ممکن است با این گردشگران رو به رو شوند، حائز اهمیت می باشد. در ادامه مطلب، به زبان عربی بیشتر می پردازیم و می گوییم برای شروع آموزش عربی، از چه راهی باید اقدام کرد.
فواید یادگیری زبان عربی
آموزش عربی برای بسیاری از مردم ما، بسیار ضروری است. افراد زیادی هستند که در زمینه های مختلف مجبور به برقراری ارتباط با عرب زبانان می شوند. برای مثال، در شهرهای زیارتی مثل قم و مشهد مقدس، که حجم بسیاری از زائرهای عرب زبان هر ساله به آنها سفر می کنند. یادگیری و آموزش این زبان برای تاکسی رانان، مغازه داران، خادمان حرم، کارکنان هتل و مسافرخانه ها ضروری است.
با توجه به مسائل اقتصادی و ارزش پولی کشورهای عربی، معمولاً مسافران عرب زبان، از بازارها و مکان های تفریحی در ایران بسیار دیدن می کنند. مسلماً تسلط بر این زبان، بر جذب بیشتر این گردشگران تاثیر می گذارد. فروشنده ای که بتواند نیاز مخاطب خود را بفهمد، بهتر می تواند او را راهنمایی کرده و اجناس خود را به او معرفی کند. به این شکل می تواند فروش خود را بهبود بخشد.
به جز این موارد، وجه اشتراک های بسیاری که در زبان عربی و فارسی وجود دارد، افراد بسیاری را به آموزش عربی سوق می دهد. حروف مشترک، کلمات و عبارات مشترک و … باعث شده است آشنایی بیشتر با این زبان شیرین به نظر برسد. زبان عربی سخت ترین و البته کامل ترین زبان دنیا است. اما به دلیل حروف مشترک و آشنایی اندکی که در دوران متوسطه با این زبان پیدا کرده ایم. یادگیری و آموختن آن برای فارسی زبانان به مراتب ساده تر می شود. بسیاری از نویسنده ها به علت کامل بودن این زبان، به یادگیری آن روی می آورند. چرا که با استفاده از این زبان، دسترسی به گستردگی لغاتی خواهند داشت که رساندن منظور را بسیار آسان می کند.
آموزش عربی در مدارس
آموزش عربی در ایران، به طور غیر مستقیم از دبستان آغاز می شود. کتاب درسی قرآن، که از سال اول ابتدایی در دروس بچه ها قرار می گیرد. شامل ترجمه سوره های کوتاه قرآن کریم است. این کار باعث آشنایی با زبان عربی و یادگیری برخی از واژه ها می شود. پس از دوران دبستان، از بدو ورود به متوسطه اول، شاهد قرار گرفتن درس عربی در دروس مدرسه هستیم.
شیوه آموزش عربی در مدارس، تایید شده نیست. چرا که بیشتر تمرکز کتاب های درس عربی در مدرسه، روی قواعد و گرامر است. درست است که قواعد بخش مهم و سخت این زبان به شمار می رود، اما مکالمه محور بودن کاربرد بیشتری دارد. اکثر مدرسان زبان عربی، بر این باورند که در صورت یادگیری مکالمه، به مرور جزئیات قواعد را می توان آموخت. چیزی که در نحوه آموزش مدارس وجود ندارد. دایره لغات و قواعد، بیشترین چیزی است که در مدارس ایران، به آن پرداخته می شود.
گستردگی قواعد در آموزش عربی، به نحوی است که باید کم کم به یادگیری آن پرداخت. علت این که بیشتر بچه ها از درس عربی مدرسه، خاطره خوبی ندارند و به آن علاقه نشان نمی دهند شاید همین باشد. از ابتدای اولین کتاب درسی عربی در مدرسه، درگیر قواعد شدن و به صورت پی در پی پرداختن به قواعد این زبان، نه تنها این آموزش عربی را شیرین نشان نمی دهد. بلکه باعث می شود دانش آموز از این درس زده بشود.
چرا زبان عربی سخت است؟
همانطور که گفته شد، زبان عربی کامل ترین زبان دنیاست. طبیعی است که آموزش عربی هم سخت تر از یادگیری بقیه زبان ها باشد. البته برای فارسی زبانان این امر به طور قابل توجهی ساده تر است. چرا که خواندن و نوشتن این زبان را می دانیم و معنی بسیاری از لغات را به دلیل استفاده در زبان خودمان، بلدیم.
برای اینکه به سختی این زبان برسیم، ابتدا لازم است کامل بودن آن را شرح دهیم. وقتی از کامل بودن زبان عربی صحبت می شود، ممکن است به ضمایر آن فکر کنید. 14 ضمیر در زبان عربی وجود دارد. این ضمایر به طور مخصوص برای مذکر و مونث، مفرد و مثنی و جمع کاربرد دارند. در هیچ زبانی 14 ضمیر اختصاصی وجود ندارد و همین باعث کامل بودن و البته سختی آموزش عربی می شود.
غیر از ضمایر و موضوعات مربوط به قواعد زبان عربی، کلمات هم در این زبان لایه های بسیاری دارند. احتمالاً تا به حال مثال لایه های دوستی در زبان عربی به گوشتان خورده است. در این زبان، 12 واژه برای بیان رفاقت، با توجه به میزان نزدیکی و صمیمیت وجود دارد. در هیچ زبانی این حجم از گستردگی واژه برای مفاهیم یکسان مشاهده نمی شود.
علاوه بر این موارد که به کلیت زبان عربی برمیگردد. نکاتی نیز وجود دارد که این مسئله را از دید جزئیات دشوار می کند. مثل تنوع و گوناگونی لهجه ها و گویش های کشورهای مختلف عرب زبان. شما با آموختن زبان عربی، ممکن است باز هم در کشور های عراق یا بحرین، حین مکالمه به مشکل بربخورید. چرا که بسیاری از واژه هایی که در عربی عراقی به کار می رود در بحرین وجود ندارد و برعکس. حال با توجه به بالا بودن تعداد کشورهای عربی، تخصصی نگاه کردن به این موضوع هم بر سختی آموزش عربی می افزاید.
زبان عربی کلاسیک
از زبان عربی کلاسیک و قدیمی، کتاب های بسیاری در دسترس است. اصلی ترین و مهمترین منبع زبان عربی کلاسیک، قرآن کریم است. نامه ها، خطبه ها و رساله های پیامبر اعظم (ص)، احادیث و روایات رسمی، اشعار صدر اسلام و قبل از آن و کتاب دانشمندان بسیاری از زبان عربی کلاسیک به جا مانده است.
در زمان صدر اسلام، ملت ها و کشورهایی که به اسلام گرایش پیدا کرده بودند، یا عرب زبان بودند و یا برای مطالعه قرآن اقدام به یادگیری زبان عربی می کردند. کم کم زبان عربی، زبان مشترک و علمی همه مسلمانان شد. فراگیری علم با آموختن این زبان ممکن شد. به همین علت است که دانشمندان کتاب های خود را به این زبان نگارش می کردند. کتاب قانون در طب بو علی سینا، کتاب الحاوی محمد زکریای رازی و کتاب قانون مسعودی، نوشته ابوریحان بیرونی، از جمله بزرگترین آثار نوشته شده به زبان عربی توسط دانشمندان بزرگ ایرانی می باشد. هرچند نسخه های ترجمه شده این کتاب ها موجود است. اما برخی آموزش عربی را به علت علاقه به خواندن نسخه اصلی این کتاب ها فرا می گیرند.
البته شایان ذکر است که با آموختن زبان عربی نیز، فهمیدن این کتاب ها با متن اصلی کار ساده ای نیست. چون همان طور که بیان شد تمامی این کتب به زبان عربی کلاسیک نوشته شده اند. زبان عربی طی 1400 سالی که از آغاز اسلام می گذرد، دچار تغییرات فراوانی شده است. زبان امروزی آن با کلاسیک و قدیمی قابل قیاس نیست.
برای آموزش زبان عربی چه باید کرد؟
سوال اصلی اینجاست. برای آموزش عربی به شیوه درست و مطلوب چه باید کرد؟ اولین روش که انتخاب رشته دانشگاهی است. علاقمندان به آموزش عربی، می توانند رشته مترجمی زبان عربی یا ادبیات عربی را انتخاب کنند. تحصیلات دانشگاهی در این زمینه می تواند بسیار موثر باشد. با توجه به علاقه و استعداد خود، تفاوت بین ادبیات و مترجمی عربی را شناسایی کرده و سپس دست به انتخاب رشته بزنید.
غیر از دانشگاه، در حال حاضر آموزش زبان عربی نیز مثل زبان انگلیسی، آموزشگاه هایی را در شهرهای مختلف به خود اختصاص داده است. برای بررسی چگونگی نوع عملکرد این آموزشگاه ها، بهتر است از دانش آموزان هر آموزشگاه پرس و جو کنیم. در شهرهایی بزرگ مثل تهران و مشهد، تعداد این آموزشگاه ها بیشتر است. اساتید معروف در زمینه زبان عربی نیز وجود دارند که با تحقیق می توان آنها را شناسایی کرد. این اساتید مجرب دانسته های خود را به صورت دوره های آموزشی به فروش می رسانند.
آموزش عربی، از جمله کارهایی است که در صورت وجود علاقه و پیگیری، می تواند همواره بازارکار داشته باشد. تسلط بر این زبان، در کشوری مثل ایران که محل رفت و آمد عرب زبانان بسیاری است، هیچ وقت شما را بیکار نخواهد گذشت. هرچه قدر استعداد و تسلط بیشتری داشته باشید، پیشنهاد های کاری بهتری دریافت خواهید کرد.
برای استفاده از آموز های بیشتر، به کانال تلگرامی ما بپیوندید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.