برگزاری جام جهانی در کشور عربی قطر
در تاریخ برگزاری جام جهانی فوتبال، هیچگاه یک کشور عرب زبان افتخار میزبانی این مسابقات بزرگ را کسب نکرده است. جام جهانی قطر نخستین جام جهانی است که در یک کشور عربی برگزار می شود. در کل قاره آسیا هم تنها یکبار و در سال 2002 میزبانی جام جهانی صورت گرفته است. جام جهانی 2022 ، قرار است در ماه آینده آغاز شود. مسابقات جام جهانی همیشه در تابستان برگزار می شد اما این بار به دلیل گرمای هوای کشور میزبان، در پایان سال و فصل سردتر آغاز خواهد شد. کشور قطر برای دریافت میزبانی این رقابت ها سال ها برنامه ریزی و هزینه کرد. داشتن تمام ویژگی های مدنظر فیفا برای انتخاب یک کشور به عنوان میزبان رقابت های جام جهانی، کار بسیار سنگینی برای این کشور بود. دولت قطر با هزینه و نیروی انسانی بسیار زیادی موفق به ایجاد این شرایط و گرفتن میزبانی مسابقات شد.
هزینه های کشور قطر برای میزبانی
هزینه اولیه ای که این کشور برای میزبانی جام جهانی متحمل شد، از سوی دولت قطر حدود 200 میلیارد دلار اعلام شده است! به طور کلی این رقم هنگفت برای ساخت ورزشگاه، مترو، بازسازی فرودگاه ها، شهرک های جدید و بنادر خرج شده است. میزبان قبلی جام جهانی، یعنی کشور روسیه، برای برگزاری مسابقات تنها 11 میلیارد دلار هزینه کرد. یعنی هزینه جام جهانی قطر به طور سرسام آوری بالا بوده است.
چیزی که ممکن است تا حدودی این هزینه را منطقی جلوه دهد، این است. که ظرفیت های کشور قطر برای چنین رویداد بزرگی، بسیار محدود بوده است. مسلماً کشوری مثل روسیه ظرفیت های آماده ای بیشتری داشته و نیاز به ساخت خیلی از مواردی که قطر از صفر شروع به بنا کردن آنها کرد، نداشته است. برای مثال، قطر برای مسابقات جام جهانی ورزشگاه هایی را ساخت که دارای آپشن های بسیار خاص و بروزی هستند. با توجه به دمای هوا در این کشور، برخی از ورزشگاه های ساخته شده در قطر که از سال 2018 به بعد افتتاح شدند، دارای سیستم خنک کننده فوق پیشرفته بودند. به طوری که در تمام طول سال بتوان آنها را مورد استفاده قرار داد.
راه حلی برای مشکل فضای ناکافی
همچنین محدودیت ظرفیت های مکانی قطر، از دیگر عوامل موثر در بالا رفتن هزینه های این کشور بود. قطر برای اینکه بتواند پاسخگوی جمعیتی که در بازه جام جهانی به این کشور سفر می کنند باشد، دست به ساخت شهرک ها و بنادر زیادی زد تا بتواند هتل های جدیدی را در آنها احداث کرده و به خوبی از پس میزبانی جمعیت برآید.
مورد بعدی که در خبرهای متفرقه از خبرگزاری های اروپایی به آن اشاره شده است، این است که بخش عمده ای از این 200 میلیارد دلار، صرف ساخت خطوط مترو برای شهرهای بزرگی چون دوحه شده است. بازسازی فرودگاه این شهر نیز که از سال 2019 آغاز شد، هزینه بسیاری برای دولت قطر تراشیده است. تقریبا چیزی بالغ بر 25 درصد از کل مبلغ 200 میلیارد دلاری، صرف این مترو و فرودگاه ها شده است.
قوانین کشور قطر برای جام جهانی
هر کشور دارای یک سری قوانین خاص خود می باشد که ممکن است گردشگران خارجی از آن آگاه نباشند؛ به همین دلیل، در هنگام رویداد های بزرگ و بین المللی مانند جام جهانی، که مسافران خارجی بسیاری به کشور میزبان سفر می کنند، کشور میزبان باید قوانین خود را اعلام کند تا برای این مسافران مشکلی بوجود نیاید. جام جهانی قطر، با توجه به اینکه اولین جام جهانی است که در یک کشور مسلمان و عرب زبان برگزار می شود، شامل قوانین خاصی است که با هم آنها را بررسی می کنیم.
قانون اولی که برای جام جهانی مطرح شده، قانون پوشش و حجاب است. قطر برای خانوم ها و آقایانی که در بازه زمانی مسابقات جام جهانی به این کشور سفر می کنند، محدودیت پوشش تعیین کرده است. حجاب بانوان باید از روی شانه تا پایین زانو باشد، و آقایان نیز باید لباس آستین بلند بپوشند و شلوار آنها نیز تا زیر زانو باشد.
چه محدودیت هایی در جام جهانی قطر اعمال می شود؟
جام جهانی قطر احتمالاً سختگیرانه ترین جام جهانی برای مردم غیر مسلمان به شمار خواهد رفت. محدودیت ابراز علاقه در ملأ عام، عدم اجازه ورود همجنسگرایان به این کشور و ممنوعیت هرگونه رابطه خارج از پیوند زناشویی، جزو قوانین این کشور است. حتی گمانه زنی ها بر این ماجرا وجود دارد که بدون گواهی ازدواج، امکان رزرو اتاق هتل نیز وجود نداشته باشد. کنار آمدن با این قوانین مسلماً برای مردم غیر مسلمان بسیار دشوار خواهد بود، اما کشور قطر مصمم پای قوانین خود ایستاده است.
از جمله قوانین دیگر این کشور که خوب است با آنها آشنا شویم، می توان به ممنوع بودن حمل هرکتاب مذهبی غیر از قرآن (حتی تورات و انجیل)، ممنوع بودن گوشت حیوانات حرام گوشتی مثل خوک، مشروبات الکلی، مواد مخدر و تصاویر یا لوازم مربوط به پورنوگرافی اشاره کرد. اگر هرکدام از این موارد را به همراه داشته باشید، در فرودگاه قطر برای شما مشکلات جدی به وجود خواهد آمد و احتمالاً تبعات سنگینی بدنبال خواهد داشت.
حواشی جام جهانی قطر
جام جهانی قطر، مثل تمامی رویداد های بزرگ و بین المللی در جهان، حواشی بسیاری را از قبل از شروع داشته و تا پایان نیز خواهد داشت. یکی از بزرگترین و اصلی ترین حواشی درباره این تورنومنت، شایعه نفوذ برای کسب میزبانی این مسابقات توسط قطر است. کشور عربی قطر در شرایطی توسط فیفا برای میزبانی سال 2022 برگزیده شد، که رقیبان جدی مثل استرالیا، امریکا، ژاپن و کره جنوبی داشت. تا لحظات آخر، گمان همه بر این بود که استرالیا میزبان جام جهانی 2022 خواهد شد. پس از انتخاب قطر، گمانه زنی ها مبنی بر فساد مالی این کشور برای دریافت میزبانی افزایش یافت. اما گزارشات فیفا باعث تبرئه قطر از این اتهامات شد.
دومین حاشیه مطرح پیرامون جام جهانی قطر، نقض قوانین حقوق بشر در برخورد با نیروی انسانی مهاجر در قطر است. عفو بین الملل در این مورد به کار اجباری اشاره کرده و اعلام نموده که تقریباً هزاران کارگر مهاجر به علت شرایط کار نامناسب و غیرانسانی جان خود را از دست داده اند. مسئولین کشور قطر موضوع مرگ این کارگران تکذیب می کنند و اجازه پخش هیچگونه خبری را در این باره نمی دهند. اما با این وجود، باز هم خبر بد رفتاری آنها به گوش جوامع بین الملل رسیده است.
حاشیه بعدی که جام جهانی قطر را از سایر جام جهانی ها متمایز می کند، این است که در این دوره از مسابقات، قرار است برای نخستین بار از داور زن برای قضاوت بازی ها استفاده شود. در حال حاضر نام 6 داور برتر زن برای این بازی ها مطرح شده است که قرار است 3 تن از آنها به عنوان داور وسط در این مسابقات سوت بزنند. استفانی فراپار، سالیما موکانسانگا، یوشیمی یاماشیتا، نوزا بک، کارین دیاز مدینا و کاترین نیسبیت 6 داور منتخب خانم برای جام جهانی قطر هستند.
نوآوری و نوآفرینی های قطر برای جام جهانی
کشور عربی قطر در هنگام کسب میزبانی جام جهانی، تعهد داد که مشکل دمای بالای هوا را حل می کند. روش هایی که در جام جهانی قطر برای کنترل دمای هوا استفاده می شود، بسیار نوآورانه و فوق پیشرفته است. این کشور قرار است برای خنک سازی فضای استادیوم ها، از تکنولوژی جدید کربن خنثی و انرژی خورشیدی استفاده کند. با استفاده از این تکنولوژی ها دمای ورزشگاه ها از 27 درجه سلسیوس بیشتر نخواهد شد. در زمینه ساخت استادیوم ها، قطر با توجه به طراحی ورزشگاه ها از روش هایی استفاده کرده است. که بتوان در تمام طول سال، حتی گرم ترین روزها، دمای کنترل شده ای را در این استادیوم ها برقرار کرد. یعنی علاوه بر تکنولوژی های خورشیدی، نوع ساخت و معماری ورزشگاه ها به طوری است که کمترین جذب گرما را داشته باشد.
به جز موارد جذابی که در مورد ساخت استادیوم ها و کنترل دمای آنها در جام جهانی قطر مشاهده می شود. باید به فناوری های مورد استفاده برای ارتباطات جهانی نیز اشاره کنیم. کشور عربی قطر قرار است از سیستم مخابراتی و ارتباطی ای استفاده کند که تا 12 سال آینده در دسترس تمامی مردم جهان قرار می گیرند. این سیستم ها امکانی را ایجاد می کنند که اشتراک گذاری مسابقات در تمامی نقاط دنیا، بدون قطعی و با امنیتی بسیار بالا صورت پذیرد. بدون شک این فناوری ها نیازمند اینترنتی با سرعت فوق العاده بالاست. که تنها بوسیله فیبر نوری و ماهواره های نسل جدید قابل دسترسی می باشد. یعنی کشور قطر، تمامی این ظرفیت ها را برای جام جهانی 2022 ایجاد کرده است.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره زبان عربی به کانال تلگرامی ما سر بزنید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.