زبان عربی کلاسیک چیست؟
در این مطلب سعی کردیم به طور خلاصه درباره اینکه زبان عربی کلاسیک چیست و چگونه پدید آمده است صحبت کنیم. در بسیاری از مقالات گذشته ذکر شد که این زبان، زبان قرآن و اهل بیت است و باید اهمیت بیشتری برای آن قائل شویم. همچنین، عنوان شد که عربی کلاسیک، کامل ترین زبان زنده دنیاست و در سراسر جهان متکلمین زیادی وجود دارند که با آن سخن می گویند.
در کانال تلگرام ما، نکات پر کاربرد درباره یادگیری زبان عربی قرار داده شده است.
حقایقی جالب
لغت العربی یا زبان عربی کلاسیک، زبانی است که از زبان های سامی به شمار میآید. این زبان همانطور که در مقالات گذشته ذکر شد، از زبان های رسمی سازمان ملل متحد نیز می باشد و در جهان عرب به رسمیت شناخته شده است. عربی در برخی کشورهای شمال آفریقا ای نیز تکلم می شود. آمار نشان میدهد که گویشهای متفاوتی از این زبان ثبت شده است و ۴۷۰ میلیون نفر در اقصی نقاط جهان با لهجه های مختلف این زبان سخن می گویند. از میان تمامی این گویش ها، 13 لهجه به رسمیت شناخته شده است.
اما زبان عربی نوین معیار یا همان کتابی، به عنوان زبان رسمی کشورهای عربی پذیرفته شده است. تاثیری که این زبان زنده دنیا توانسته است بر روی زبان هایی مانند: هندی، اردو، پشتو، فارسی و حتی زبان ترکی بگذارد، بسیار قابل توجه است. برخی از مردم دنیا از عربی کلاسیک به عنوان یک زبان مقدس یاد می کنند. چرا که اعتقاد دارند عربی کلاسیک، زبان وحی و قرآن است. همانطور که می دانید به این زبان لغت الضاد نیز می گویند. زیرا “ضاد” تنها حرفی است که در این زبان به کار برده شده است و در هیچ زبان زنده دنیا وجود ندارد.
جالب است بدانید که قواعد عربی که نحو نام دارد، به حضرت علی و زمانه ایشان باز می گردد. چرا که در زمان ایشان و توسط شاگردان آن حضرت نحو توانست مسیر تکامل را بپیماید. زبان شناسان در شهرهای بصره و کوفه و … با روش متفاوتی توانستند به تقسیمبندی کلمات بپردازند. از جمله معروف ترین این افراد می توان به ایرانی الاصل های سیبویه و کسایی اشاره کرد.
برای دیدن آموزش های تصویری عربی به ادرس اینستاگرام ما سر بزنید.
دانشمندان و زبان شیرین عربی
دانشمندان مسلمان هم برای ترویج علم و دانش توانستند با استفاده از عربی کلاسیک، علوم مختلفی مانند: فلسفه، ریاضی و شیمی را از زبان های قدیمی سریانی و یونانی به عربی ترجمه کنند. اما می توان گفت از زمان خلافت عباسیان، قواعد این زبان به جای اینکه گسترش داده شود، رو به اضمحلال رفت. زبان عربی را می توان به دو قسمت تقسیم کرد: عربی عامیانه و نوشتاری. امروزه 13 لهجه عربی در جهان رسمی شده است که مردمان کشور های مختلف با آن ها سخن می گویند. برخلاف عربی گفتاری که در جهان بسیار تنوع دارد و دارای گویش های مختلف است، عربی نوشتاری امروزی بسیار یکپارچه و یکدست است.
زیرا بر مبنای قرآن کاملاً می باشد و مسلمانان در تمامی کشورهای دنیا، از تمامی قوانین نوشتاری آن پیروی می کنند. بدین ترتیب تمامی عرب زبان های دنیا میتوانند مجله ها روزنامه ها و کتاب ها را با زبان نوشتاری معیار بنویسند و مردم در سراسر جهان با گویش های مختلف، مفهوم را بفهمند و درک کنند.
عربی چگونه پدید آمد؟
با بررسی و جستجو های تاریخی می توانیم، عربی را به قبل از اسلام و پس از آن طبقه بندی کنیم. تا پیش از پیدایش و ظهور اسلام، این زبان به عربی شمالی و جنوبی تقسیم بندی می شد. عربی جنوبی متاثر از مصریان و فنیقی ها بود و در سرزمین های یمن کنونی با آن سخن گفته می شد. وقتی اسلام ظهور کرد، این زبان باستانی کم کم فراموش شد و جای خود را به عربی شمالی داد. عربی شمالی توانست در سراسر سرزمین عربستان گسترش پیدا کند و بدین طریق، ترویج داده شود.
تمدن عرب در سال های ظهور اسلام، بسیار ضعف داشت و عده ای از آن با عنوان ” جاهلیت عرب” یاد می کنند. به همین دلیل منابعی مکتوب زیادی را نمی توان از آن زمان پیدا کرد که آثاری از زبان و فرهنگ آن دوره مردمان عرب را نشان دهد. اما آثار و منابعی که از دوران پیش از اسلام (سده سوم تا ششم میلادی) و پس از اسلام بر جای مانده است را می توان به این شکل طبقه بندی کرد: قرآن، احادیث و سخنان اهل بیت، اشعار دوران جاهلیت و پس از اسلام، ترجمه های کتاب انجیل به زبان عربی کلاسیک (مربوط به پیش از اسلام)، تاریخ جنگ ها و اتفاقات و وقایع حین جنگ (جنگ های پیش و پس از اسلام).
از طریق این منابع می توان زبان عربی کلاسیک و امروزی را بررسی کرد و پی به تاریخچه پیدایش آن برد.
برای یادگیری و تسلط به زبان شیرین عربی، به این لینک مراجعه کنید.
نویسنده: سیده سحر حسینی مقدم
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.