7 شخصیت مطرح سیاسی عرب زبان
در این مقاله قصد معرفی چند شخصیت عرب زبان برجسته سیاسی را داریم. افرادی چون سید حسن نصرالله دبیرکل حزب الله لبنان، بشار اسد رییس جمهور سوریه، سلمان بن عبدالعزیز آل سعود پادشاه عربستان، محمد بن راشد آل مکتوم حاکم دبی، حسنی مبارک پادشاه فقید مصر و شیخ ابراهیم زکزاکی رهبر شیعیان نیجریه. اطلاعاتی نظیر تاریخ تولد، محل زادگاه و فعالیت های انجام شده توسط این افراد در این مقاله بیان شده است. البته این فهرست میتوانست بسیار طولانی تر از این باشد، امام تلاش کردیم جذاب ترین افراد ممکن را به حضور معرفی کنیم.
سیدحسن نصرالله
سید حسن نصر الله یکی از شخصیت عرب زبان برجسته، چهره های سیاسی، روحانی اهل تشیع و سومین دبیرکل حزب الله لبنان می باشد. بعد از اینکه سیدعباس موسوی به دست نیروهای نظامی اسرائیلی ترور شد، سید حسن در سال 1991 میلادی به سمت دبیرکلی حزب الله لبنان منصوب گردید. وی در سال 1960 و در شهرک البازوریه در جنوب لبنان به دنیا آمد و به دلیل مشکلات اقتصادی به همراه خانواده به منطقه الکرنتینا واقع در جنوب بیروت رفت که با شروع جنگ داخلی لبنان مجدد به البازوریه برگشت. سپس، وارد جنبش امل شد و فعالیت سیاسی خود را شروع کرد.
وی تحصیلات ابتدایی،راهنمایی و دبیرستان را در لبنان گذراند و برای تحصیلات حوزوی به نجف عراق رفت. اما پس از اقامت دو ساله به زادگاهش بازگشت. این شخصیت عرب زبان، در سال 1993 فعالیت های تهاجمی خود را علیه اسرائیل اتخاذ کرد. بطوریکه تعداد سربازان کشته شده توسط حزب الله در نزاع طرفین در سالهای 1993 و 1997 به ترتیب به 26 و 40 تن رسید تا اینکه در سال 2000 اسرائیل مجبور به ترک جنوب کشور لبنان شد که این پیروزی تاثیر زیادی در شهرت و محبوبیت سیدحسن نصرالله داشت.
بشار اسد
شخصیت عرب زبان بعدی، بشار اسد (متولد 1965) رییس جمهور سوریه است که در سال 2000 به این منصب رسید. فرماندهی کل قوای سوریه و نیز دبیرکلی حزب بعث سوریه از دیگر مناصب اوست. وی فرزند حافظ اسد بود که سکان هدایت سوریه را از سال 1971 تا 2000 به عهده داشت. تحصیلات او در حوزه چشم پزشکی است که در دمشق و لندن سپری کرده است.
او علاوه بر زبان عربی، به زبان های فرانسه، انگلیسی و اسپانیایی مسلط است . همسر او اسما اسد فارغالتحصیل رشته علوم کامپیوتربوده که در سال 2000 با بشار اسد ازدواج کرد و این زوج دارای 3 فرزند به نام های حافظ، زین و کریم شدند. در سال 2014، این شخصیت عرب زبان برجسته در انتخابات سوریه با کسب 88درصد آرا مجددا برای سومین بار رییس جمهور این کشور شد.
سلمان بن عبدالعزیز آل سعود
شخصیت عرب زبان دیگر، هفتمین و آخرین پادشاه کشور عربستان یعنی سلمان بن عبدالعزیز آل سعود متولد 1935 می باشد که پس از درگذشت ملک عبدالله پادشاه عربستان شد. وی بزرگ شده در کاخ مربع عربستان که یکی از بناهای تاریخی این کشور است، می باشد. انحلال چند نهاد دولتی از جمله کمیته عالی سیاست آموزش، شورای خدمات مدنی، شورای آموزش عالی و دانشگاهها، شورای عالی اقتصادی، شورای امنیت ملی و … و تاسیس شورای امور سیاسی و امنیتی و شورای امور اقتصادی و توسعه از جمله کارهای اوست.
وی در سال 2017 فرزندش محمد بن سلمان را به عنوان ولیعهد خود معرفی کرد.
محمد بن راشد آل مکتوم
شخصیت عرب زبان بعدی، حاکم دبی محمد بن راشد آل مکتوم، ملقب به «معمار دبی نوین» است که در سال ۱۹۹۵ با حکم شیخ مکتوم بن راشد به عنوان ولیعهد دبی منصوب شد. او چشم انداز 2021 کشور عربی امارات را با هدف تبدیل این کشور به یکی از بهترین کشورهای جهان راه اندازی کرد. افتتاح هواپیمایی امارات، گروه جمیراو، نظارت بر ساخت برج الخلیفه از جمله کارهای مهم اوست.
وی تحصیلات ابتدایی اش را در مدرسه الاحمدیه گذراند و تحصیلات متوسطه را در دبی سپری کرد. او در سال 1968 در مدرسه Mons Officer Cadet لندن درس خواند و به عنوان دانش آموز برتر مشترکالمنافع با شمشیر افتخار قبول شد.
در زندگی شخصی نیز، بدر سال 1979 با همسر اولش حلاوه شریفی از اهالی رودان هرمزگان ازدواج کرد و پس از آن، شاهدخت هیا بنت الحسین، دختر ملک حسین پادشاه پیشین اردن را به همسری برگزید که از او هم طلاق گرفت.
محمد مصطفی البرادعی
شخصیت عرب زبان دیگر، محمد مصطفی البرادعی است که در سال 1942 در قاهره مصر چشم به جهان گشود. این دیپلمات مصری برنده جایزه صلح نوبل در سال 2005 نیز شده است. معاونت رییس جمهور مصر در امور بین الملل و مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی از دیگر مناصبی است که او اتخاذ کرده بود که در پی حادثه کشتار جمعی حامیان محمد مرسی رییس اسبق جمهوری مصر، از سمت معاونت خود استعفا داد.
البرادعی در سال 1962 مدرک کارشناسی حقوق خود را از دانشگاه قاهره گرفت و با “عایده الکاشف” ازدواج کرد. گفتنی است که او به همراه همسر و دو فرزندش لیلی و مصطفی تا سال 2009 در لندن اقامت داشتند که پس از سرنگونی رژیم حسنی مبارک، به مصر بازگشت. وی در سال 2013 و در سالگرد تحلیف محمد مرسی، رهبری گروه مخالفین او را بر عهده داشت. مخالفان خواهان برگزاری انتخابات زود هنگام و برکناری مرسی بودند که سرانجام این اتفاق افتاد وعدلی منصور رییس جمهور موقت شد.
محمد حسنی سید مبارک
شخصیت عرب زبان دیگر، چهارمین رییس جمهور مصر، حسنی مبارک بود که در سال 1982 چشم به جهان گشود. مبارک در سال ۱۹۸۱ برای اولین بار رییس جمهور مصر شد و چهار بار بدون این که رقیبی در برابرش باشد در این سمت ادامه کار داد. اما در سال 2005 که قرار بود سکان هدایت کشورش را تا سال 2011 داشته باشد به دلیل شرایط دشوار مصر و اعتراضات مردمی ، از این منصب کناره گیری و این مهم را به شورای عالی نیروهای مسلح مصر واگذار کرد. همچنین دادستان مصر حسنی مبارک و خانواده اش را که به شبه جزیره سینا تبعید شده بودند را ممنوع الخروج کرد و اموالشان را توقیف نمود.
در ۲ مارس ۲۰۱۷، دادگاه مصر پرونده حسنی مبارک را از اتهام کشتار معترضان تبرئه نمود و سرانجام بیست روز بعد مبارک از زندان بیمارستان ارتش آزاد شد. وی در سن 91 سالگی ( ۲۵ فوریه ۲۰۲۰ ) در بیمارستانی در قاهره جان سپرد.
ابراهیم زکزاکی
آخرین شخصیت عرب زبان معرفی شده در این قسمت کسی نیست جز روحانی و رهبر شیعیان نیجریه ابراهیم زکزاکی. وی متولد 1332 شمسی در شمال نیجریه است. او در سال 1357 و پس از پیروزی انقلاب با امام خمینی (ره) دیداری داشت و برای تحصیل وارد حوزه علمیه قم شد. زکزاکی در ابتدا سنی بود و پس از دیدار با امام شیعه شد.
او موسس جنبش اسلامی نیجریه بود و توانست سیصد مدرسه اسلامی در این کشور تاسیس کند. به گفته فرزندش توانست چیزی حدود 12 میلیون نفر را در نیجریه شیعه کند. احداث موسسات خیریه جهت ارائه خدمات درمانی و آموزشی برای شیعیان از دیگر اقدامات او بود. زکزاکی دارای سه فرزند بود که در حمله نظامیان نیجریه در راهپیمایی روز قدس سال 1393 شهید شدند. که اعتراضات رهبری معظم انقلاب و سیاسیونی چون آیت الله حسین وحید خراسانی را در پی داشت. همچنین در مراسم اربعین سال 1394 شمسی مجددا حمله نظامیان نیجریه به شیعیان این کشور موجب کشته شدن ده ها تن از آنها شد که در دی ماه همین سال زکزاکی و همسرش دستگیر و راهی زندان شدند. سرانجام پس از تحمل 6 سال حبس در سال 2021، دادگاه او و همسرش را از هرگونه اتهام تبرعه و آزاد کرد.
در خصوص فعالیت های سیاسی زکاکی، او در ابتدای ورود به دانشگاه، در سال های 1977 و 1978 دبیر کل انجمن دانشجویان مسلمان نیجریه شد . در سال 1979 نیز به عنوان معاون امور بین الملل این انجمن فعالیت نمود .
برای مشاهده محتوای جذاب آموزش زبان عربی به اینستاگرام ما سر بزنید.
نویسنده: سیده سحر حسینی مقدم
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.