روز جهانی زبان عربی | 27 آذرماه
زبان عربی، یکی از زبان های بزرگ و پر استفاده در دنیا است. عربی، زبان رسمی بیش از 25 کشور در سراسر دنیاست. تعداد افرادی که به این زبان صحبت می کنند، حدود 470 میلیون نفر تخمین زده می شود. از این رو، دلیل اهمیت بالای این زبان برای بسیاری از افراد، واضح و روشن است. همچنین، عربی به عنوان زبان دین اسلام، حدود 1 میلیارد و 600 میلیون نفر را از طریق دین با خود آشنا کرده است. به همین دلیل است که روز جهانی زبان عربی در تقویم جهانی قرار گرفته است. برای شناخت بیشتر این زبان و علت نامگذاری یک روز در تقویم جهانی به نام این زبان، با ما در ادامه متن همراه باشید.
روز جهانی زبان عربی چه روزی است؟
مجمع جهانی سازمان ملل، در تاریخ 18 دسامبر سال 1973، زبان عربی را به عنوان یک زبان رسمی به لیست دیگر زبان های موجود رسمی اضافه کرد. تا آن زمان، زبان های انگلیسی، چینی، اسپانیولی، روسی و فرانسوی جزو لیست زبان های رسمی این سازمان بودند. در سال 2012، سازمان یونسکو همان تاریخ، یعنی 18 دسامبر را در تقویم جهانی به نام روز جهانی زبان عربی نام گذاری کرد. این روز را به نام یوم العالمی للغه العربیه نیز می شناسند.
مردم عرب زبان سراسر دنیا و افراد علاقمند به این زبان، در این تاریخ، به برگزاری جشن و مراسم های مختلف می پردازند. به زبان عربی، زبان “ضاد” نیز می گویند. چرا که تنها زبانی در دنیا است که این حرف در آن موجود است و تلفظ می شود. زبان عربی، با اینکه زبان اسلام است اما تاریخ آن به حدود صد سال بعد از ظهور مذهب بر می گردد. اولین کتیبه های عربی یافت شده، در اوایل قرن 6 نوشته شده اند.
در سال 632 قرآن بر حضرت محمد (ص) نازل شد. نزول قرآن به زبان عربی باعث شد این زبان، بعنوان زبان یک دین و آیین جدید شناخته شود. قرآن کریم، به زبان عربی کلاسیک نوشته شده است.
چگونگی ارتباط مردم با زبان عربی
دلایل مختلفی باعث شده است که مردم سراسر دنیا با زبان عربی ارتباط برقرار کنند. البته که وجود روز جهانی زبان عربی در تقویم جهانی نیز، باعث بیشتر دیده شدن این زبان می شود. علاوه بر جمعیت چند صد میلیونی که به این زبان صحبت می کنند. افراد بسیاری هستند که به دلایل مختلف، جذب این زبان شده اند. یکی از این دلایل، دین اسلام است. افراد مختلف سراسر جهان که به این دین گرویدند، به طور مستقیم با زبان عربی سر و کار پیدا کرده اند. فریضه های دینی مثل نماز، ادعیه مختلف، قرآن کریم و … از جمله مواردی هستند که به زبان عربی آمده اند.
سفر به کشور های عرب زبان به دلیل جاذبه های گردشگری مختلف نیز، دلیل بعدی جذب مردم به زبان عربی است. جاذبه های باستانی مثل اهرام ثلاثه مصر، یا جاذبه های ساختمانی جدید مثل برج خلیفه در امارات. برگزاری رویداد های بزرگ در کشور های عرب زبان، مثل جام جهانی 2022 در قطر نیز، باعث جذب توریست های بسیار و آشنایی آنها با زبان عربی شده است.
کامل بودن زبان عربی یعنی چه؟
از طرفی کامل بودن زبان عربی، امری است که بیشتر افراد را به آموختن آن سوق می دهد. با اینکه ترجمه تمام آیات قرآن، عبارت های نماز و ادعیه های مختلف به زبان متفاوت وجود دارد. اما عربی زبانی است که به دلیل کامل بودن آن، تسلط بر معانی لغات بهتر از ترجمه، می تواند مفهوم را منتقل کند.
این کامل بودن، دلیل بعدی است که بخاطرش افراد بسیاری به خواندن و فراگیری زبان عربی روی آورده اند. لغات در عربی بسیار وسیع و گسترده هستند. برای مثال کلمات طریق، صراط و سبیل، هر سه در زبان فارسی به معنی راه هستند. اما فردی که عربی بداند و با این زبان آشنایی پیدا کند، می تواند تفاوت این سه واژه و اینکه هر کدام در چه زمانی استفاده می شوند را بداند. همچنین مفهومی که هرکلمه در جایگاه خویش منتقل می کند را نیز به خوبی درک می کند. کاری که هیچ ترجمه ای از پس آن بر نخواهد آمد.
ویژگی های متمایز کننده زبان عربی
زبان عربی به عنوان یکی از 6 زبان رسمی ثبت شده در سازمان ملل، یک روز را در تقویم به عنوان روز جهانی زبان عربی به خود اختصاص داده است. دارای ویژگی های منحصر بفردی است. یکی از این ویژگی ها این است. که بین زبان های ثبت شده، تنها زبان کاملی است که از راست به چپ نوشته می شود. همچنین این زبان از پر لغت ترین زبان های دنیا به شمار می رود. حدود 12 میلیون لغت در واژگان این زبان تخمین زده شده است.
عربی، جزو سخت ترین زبان های زنده دنیا است. دستورات قواعد این زبان بسیار کامل و در عین حال دشوار است. بسیاری از کتب دانشمندان بزرگ ایرانی در قرن های گذشته به این زبان نوشته شده است.
نوشتن خط عربی به شکل های مختلف، یکی از هنرهای بزرگ در جهان به شمار می رود. زبان عربی از نظر جایگاه جهانی، در رده سوم قرار دارد. از دیگر ویژگی های این زبان می توان به این مسئله اشاره کرد. که بسیاری از کلمات در زبان انگلیسی، از عربی وام گرفته شده است. کلماتی مثل: کیمیاء، لیمو، پنبه، شتر، الکل و شکر.
زبان های فارسی، کردی، مالایی و زبان پیشین ترکی به دلیل مشترک بودن نوع نوشتار و حروف شان با زبان عربی، در نظر جهانیان اینگونه هستند که به عربی نوشته می شوند. زبان عربی، جزو معدود زبان هایی است که روز جهانی دارد.
تفاوت های عربی فصیح و لهجه های عربی
در هر زبانی، گویش و زبان ادبی، کلاسیک و محاوره ای تغییر یافته است. عربی فصیح یا همان “العربیه الفصیحه” به گویش رسمی زبان عربی گفته می شود. شاید در ابتدا اینطور به نظر برسد که عربی فصیح، مربوط به گذشته ها است و ربطی به عربی کلاسیک دارد. اما اینطور نیست. عربی فصیح، همان عربی رسمی و امروزی است.
در حال حاضر برای زبان فارسی، ما زبان خود را به دو نوع کتابی و محاوره ای تقسیم کرده ایم. عربی فصیح همان حالت کتابی زبان عربی است. زبانی که کتاب ها، مقالات علمی، سخنرانی ها و … با آن مطرح می شوند.
عربی فصیح از آنجایی مهم است که پر کاربردترین نوع زبان عربی است. هر کشور و منطقه عرب زبانی، گویش خاص خود را دارد. منطقی است که تفاوت هایی در لهجه ها و گویش های مناطق مختلف وجود داشته باشد. زبان عربی فصیح، وجه اشتراک تمام عرب زبانان جهان است. زبانی که تمامی 470 میلیون عرب زبان سراسر جهان با آن آشنا هستند. تقریبا تمامی افرادی که روز جهانی زبان عربی را جشن می گیرند. با زبان عربی فصیح آشنا هستند.
پس تفاوت لهجه های عربی با عربی فصیح در همین موضوع است. لهجه ها مربوط به مناطق هستند و دستخوش تغییرات بسیاری می شوند. ممکن است عرب زبانان عراقی متوجه گویش عرب زبانان کشور لبنان نشوند. اما اگر متن نوشته شده به عربی فصیح را به اهالی دو کشور بدهیم. خواهیم دید که به راحتی متوجه آن خواهند شد.
در حال حاضر، زبان عربی در غنی ترین حالت واژگان و نظم در دستور زبان قرار دارد. این زبان به این دلیل که در منطقه استراتژیک خاورمیانه بیشترین گویشور را دارد، از اهمیت سیاسی ویژه ای نیز برخوردار است.
ارتباط میان عربی و فارسی
در کتاب های تاریخی قدیمی و تذکره های مربوط به اسلام. سه زبان عربی، فارسی و ترکی را زبان های سه گانه یا “السنه ثلاثه” نامیده اند. پس از اسلام، به حدی این سه فرهنگ و زبان با یکدیگر در آمیختند که تفکیک آنها از هم تقریباً غیر ممکن شد. قدمت زبان عربی بسیار زیاد است. بهتر است در موضوع مربوط به روز جهانی زبان عربی با تاریخچه این زبان بیشت
در زمان ظهور اسلام در سرزمین وحی، زبان هایی که در ایران مورد استفاده قرار می گرفت. شامل پهلوی، دری، پارسی، سریانی و خوزی بوده است. چندین سال بعد و پس از فتح ایران، دو زبان غیر ایرانی به گویش ایرانیان اضافه شد. زبان عربی از جنوب و غرب، یعنی سمت بصره و تیسفون، یا به عبارتی از بین النهرین. و زبان ترکی از فرارود و خوارزم یا ماورا النهر.
تاثیر این دو زبان به طور تدریجی بیشتر شد. بعد از گذشت چند قرن، در زمان سلجوقیان، خط، لغات و اصطلاحات عربی، در فارسی رخنه کرده بود. به طوری که در سطح کتبی و شفاهی کل محدوده ایران را شامل می شد. در همان دوران بود که دانشمندان بزرگ ایرانی، برای نگارش کتاب های خود از زبان عربی استفاده می کردند. کتاب های ابوریحان بیرونی، ابوعلی سینا، خوارزمی، رازی و بسیاری دیگر از دانشمندان ایرانی به زبان عربی نوشته شده است.
حال با توجه به این ارتباط دینی و فرهنگی که زبان فارسی با زبان عربی از گذشته ای دور پیدا کرده است. بدیهی است که اهمیت و علاقه به این زبان در بین ایرانیان وجود داشته باشد.
دوره مکالمه عربی پلاس
با سلام خدمت همراهان عزیز سایت. زبان عربی یکی از شیرین ترین زبان های زنده دنیاست. کشور های بسیاری هستند که در جهان به عربی سخن می گویند. زبان قرآن، عربی فصیح یا عربی کلاسیک است. بسیاری از افراد در ایران قصد دارند که مکالمه به زبان عربی را یاد بگیرند تا بتوانند با کشور های حوزه خلیج فارس در مشاغل مختلف ارتباط بگیرند و در آمدزایی کنند. من، محمد کارمی با سابقه 7 سال ترجمه و تدریس در حوزه های توریسم درمانی، لیدری، مترجمی و تدریس خصوصی، دوره ای رو برای شما تدارک دیدم به نام عربی پلاس. با خرید این دوره می تونید در کمترین زمان ممکن، مکالمه به زبان عربی را یاد بگیرید و درآمد زایی کنید. برای خرید این دوره، روی لینک زیر کلیک کنید و به راحتی بسته مورد نظر خودتون رو خریداری کنید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.